Știința din spatele performantei

78 Electroliti

Exista multiple abordari pentru suplimentarea electrolitica in sport dar acestea se concentreaza in principal pe cativa electroliti cum ar fi sodiu(Na), potasiu(K), calciu(Ca) si magneziu(Mg), unele continand chiar si vitamine, carbohidrati sau indulcitori artificiali.

Hidratarea completa

Nu veti percepe setea pana cand deshidratarea nu a dus la pierderi de apa de 2% din greutatea corporala, ceea ce inseamna o performanta scazuta cu 10%. Asigurarea hidratarii complete a unui atlet inainte de antrenament si in timpul competitiei, este cruciala pentru maximizarea performantei.

Celulele

Hidratarea completa este cheia care permite celulelor sa functioneze corect. Celulele au nevoie de componenta corecta a tuturor mineralelor si oligoelementelor pentru a mentine apa la nivel intracelular si pentru a obtine astfel hidratarea celulara.

Interdependența electroliților

Hidratarea este unul dintre cele mai importante aspecte pentru maximizarea performanței, susținând toți ceilalți factori: ai vitezei, forței, rezistenței, concentrarii, imunității și recuperării. Mineralele și oligoelementele sunt esențiale pentru toate acestea!

Suplimentele electrolitice care conțin doar 5 sau 6 electroliți nu reușesc să permită asimilarea restului de electroliți necesari pentru o hidratare eficientă. Deși macromineralele, cum ar fi magneziu (Mg), calciu (Ca), clor (Cl) și sodiu (Na) sunt considerate a fi de importanță primară, oligoelementele sunt la fel de necesare pentru a permite funcționarea macromineralelor in timp, avand si ele propriile lor funcții.
Interdependenta dintre oligoelemente si toate mineralele explică de ce suplimentarea cu doar câțiva electroliți dezechilibrează homeostazia și compromite capacitatea organismului de a utiliza restul electroliților pentru obținerea unei hidratari maxime.

PERFORMANTA DOVEDITA, DETERMINATA DE STIINTA

Început puternic
Alaturi de optimizarea performantei, hidratarea inainte de exercitiile fizice este importanta pentru a asigura functionarea corecta si eficienta a musculaturii. Conținutul echilibrat de electroliți trebuie să fie la cote maxime  înainte de a începe pregătirea pentru ca atletul sa poata face fata efectelor fiziologice care apar în timpul exercițiilor fizice. Odată ce începeți exercitiile și intensitatea progresează, rehidratarea devine urgentă. Pierderile de apă și electroliți compromit din ce în ce mai mult performanța și funcțiile celulare, ceea ce crește riscul rănirilor. Suplimentarea regulată cu apa și electroliți în timpul exercițiilor este, prin urmare, esențială.
Proporțiile perfecte
Distribuția concentrației superioare de electroliti, cum ar fi sodiu (Na +) și potasiu (K +) este controlata cu grijă pentru a menține potențialul electric al peretelui celular. Furnizarea acestor electroliți doar în produsele de hidratare are un impact minim asupra faptului că celulele se pot menține în apă pentru hidratare. Prin urmare, cand vine vorba de oligoelemente, Totum Sport conține electroliții cheie alături de oligoelementele vitale, oferind astfel tot spectrul de electroliți pentru o hidratare completă.
Întârzie schimbul
Atleții care pot menține echilibrul glucozei din sânge mai mult timp vor întârzia trecerea la metabolismul anaerob și vor câștiga avantaje în performanță și o recuperare mai rapidă. Electroliții au roluri importante în metabolism ca și co-factori și catalizatori, influențând trecerea la căi mai puțin eficiente, care ar compromite performanța și rezistența. Totum Sport întârzie acest schimb, maximizând rezistența. Sportivii care se antrenează mult consideră adesea că organismul conservă energia pentru antrenament și că sistemul imunitar suferă ca rezultat. Atunci când sistemul imunitar este scazut, sportivii sunt mai predispuși la infecții circulatorii. Totum Sport susține mușchii, nervii și toate celulele din organism.
Recuperare incomparabila
Rehidratarea după exerciții se concentrează asupra recuperării mușchilor și a funcției sistemului nervos. Mușchii au trei căi metabolice diferite pentru generarea de energie numite adenozin trifosfat (ATP). Fiecare sistem energetic influenteaza buna funcționare și durata functiei musculare. Prima cale este sistemul fosfagen, care este anaerob, oferind o sursă de energie imediată. Există foarte puține depozite de ATP și fosfat de creatină în mușchi, care sunt consumate în câteva secunde. Această cale generează o putere explozivă pentru serii scurte de exerciții intense, unde recuperarea trebuie să fie rapidă. De asemenea, hidratarea celulară și înlocuirea electroliților pot îmbunătăți timpul de recuperare.
Nimic de compromis
Cea de-a doua cale este glicoliza aerobă, care necesită oxigen pentru metabolism. Această cale poate fi susținută pentru a furniza activitate moderat intensă atât timp cât celulele sunt alimentate cu glucoză din depozitele de glicogen din mușchi și ficat, generând 38ATP. Atunci când celulele roșii din sânge scad glucoza și compromit eliberarea oxigenului, metabolismul energetic este forțat să funcționeze ca glicoliză anaerobă, generând doar 2ATP pe moleculă de glucoză. Acest lucru produce, de asemenea, acid lactic, care predispune muschii la crampe și leziuni.

Exercițiu intens = pierderi de electroliți

Activitatea intensă duce la pierderea apei și a electroliților din celule prin transpirație sau vaporii de apă din respirație și dar si prin intermediul rinichilor si a vezicii urinare,sub forma de urina. Consumul inadecvat al apei în timpul sesiunilor de antrenament prelungit poate avea ca rezultat câteva efecte fiziologice, incluzând creșterea frecvenței cardiace și a temperaturii corpului. Creșterea temperaturii corporale bazale poate fi un factor în provocarea oboselii musculare și reducerea funcției nervoase. Apa potabilă pare să fie singura soluție, dar fără aportul intracelular complet al mineralelor și oligoelementelor, celulele și circulația se luptă să se mențină în apă. Consumul de apă doar va predispune corpul la deshidratare și la un risc mai mare de crampe, leziuni musculare și tulburări electrolitice.

NUTRITIA

Proteina
Proteina inclusă la fiecare masă oferă aminoacizi esentiali care contribuie la repararea țesutului muscular și a țesutului conjunctiv. În timpul exercițiului, mușchii dezvoltă micro-lacrimi, care stimulează organismul să construiască mușchii mai mari și mai puternici în recuperare. Aminoacizii esentiali din sursele de proteine ajută la reconstruirea țesutului muscular. Într-o zi grea de antrenament este benefic să consumi proteine suplimentare la cină, deoarece organismul se regenerează în timpul somnului. Mineralele și aminoacizii sunt adesea absorbiți în paralel, de aceea luarea unui plic de Totum Sport imediat după exercițiu îmbunătățește absorbția proteinelor.
Carbohidrații
Carbohidrații sunt utilizați în timpul exercițiilor ca glucoză derivată din glicogen, depozitata în mușchi și ficat. Antrenamentul de înaltă intensitate utilizează carbohidrații, deoarece acestia se descompun mai rapid în energie. Consumul de carbohidrați în timpul exercițiilor fizice poate duce la probleme digestive și crampe. Totum Sport previne riscul de crampe, regleaza nivelul zahărului din sânge derivat dintr-o nutriție corespunzatoare. Creierul și globulele roșii pot utiliza doar glucoza din sânge ca și furnizor de energie. Totum Sport va asigura stabilizarea nivelului glucozei din sange, care este importantă pentru menținerea concentrației, focalizării și furnizării oxigenului către mușchi. Electroliții din Totum Sport ajută la absorbția carbohidraților si la reglarea nivelului zahărului din sânge, sporind consumul de energie.  
Grasimile
Stocurile de grăsime din corp sunt utilizate prea lent pentru a fi o sursă de energie pentru o putere explozivă și sunt utilizate în principal ca rezervă de energie în sporturile de rezistență. Dacă faceți o sesiune de antrenament cu intensitate mai mică, un aport ridicat de carbohidrați nu este esențial, deoarece grăsimile pot fi utilizate ca și combustibil. Totum Sport conține crom și zinc, care vă ajută organismul să genereze energie din grăsimi. Inclusiv grăsimi din alimentație ajutând la recuperarea și restabilirea nivelurilor de energie. Omega 3 are, de asemenea, un efect antiinflamator asupra organismului pentru a ajuta la repararea leziunilor musculare.
Vitaminele
Nutrienții sunt absorbiți la niveluri diferite în intestin. Mineralele sunt in prima linie de absorbție, astfel încât acestea sunt asimilate  înainte de vitamine. Utilizarea Totum Sport îmbunătățește absorbția și utilizarea vitaminelor în organism pentru ca acesta sa-si poata îndeplini funcțiile.

HIDRATARE COMPLETA

Atunci când toate mineralele și oligoelementele joacă un rol extrem de important la toate nivelurile de hidratare ale organismului, nu este suficient să se înlocuiască doar câteva dintre ele. Spre deosebire de produsele de hidratare bazate doar pe câtiva electroliți care sunt implicați în cea mai mare parte în hidratarea circulației, Totum Sport susține toate aspectele hidratării, din toate compartimentele organismului.
Totum Sport mentine un nivel mai ridicat al metabolismului, păstrează glicemia,ajuta la reducerea oboselii,a leziunilor musculare,întârziind practic trecerea la un metabolism anaerob,care ar diminua producția de acid lactic. Acest lucru este posibil numai prin prezența tuturor celor 78 de electroliti în proporții corecte și în formă 100% biodisponibilă.

DESCARCA

Ghid de Hidratare

DESCARCA

Document Stiintific